Skip to content

Abdij Roosenberg

Jaar:
2018

Programma:
1.000 m2 congrescentrum

Locatie:
Waasmunster, België
Opdrachtgever:
afstudeerproject TU Delft

Fotografie:
Studio Canisius
Jaar:
2018

Programma:
1.000 m2 congrescentrum

Locatie:
Waasmunster, België

Opdrachtgever:
afstudeerproject TU Delft

Fotografie:
Studio Canisius

Abdij Roosenberg, ontworpen door Dom Hans van der Laan, wordt door de KU Leuven getransformeerd tot een campus met moderne onderwijsfaciliteiten. De uitbreiding is een samenstelling van compacte volumes, die zich bescheiden aan de bosrand positioneert. Elk volume huisvest een specifiek programmaonderdeel, waartussen een continue en meer publieke ruimte overblijft. 

Van der Laans theorie gold hierin deels als leidraad en werd deels bewust weerlegd. In lijn met zijn theorie verandert bijvoorbeeld de materialiteit naar gelang de plek; het interieur van de volumes is verfijnd, in de continue binnenruimte wordt het materiaal al harder, terwijl de materialiteit van de gevel ook nog eens grover in textuur is. 

Abdij Roosenberg, ontworpen door Dom Hans van der Laan, wordt door de KU Leuven getransformeerd tot een campus met moderne onderwijsfaciliteiten. De uitbreiding is een samenstelling van compacte volumes, die zich bescheiden aan de bosrand positioneert. Elk volume huisvest een specifiek programmaonderdeel, waartussen een continue en meer publieke ruimte overblijft.

Van der Laans theorie gold hierin deels als leidraad en werd deels bewust weerlegd. In lijn met zijn theorie verandert bijvoorbeeld de materialiteit naar gelang de plek; het interieur van de volumes is verfijnd, in de continue binnenruimte wordt het materiaal al harder, terwijl de materialiteit van de gevel ook nog eens grover in textuur is.